sobota 11. března 2017

Investování pro každého


Disclaimer: Nejsem investiční poradce, nemám v tom směru žádné speciální vzdělání, a už vůbec, co tu píšu, se nedá brát jako investiční doporučení nebo návrh smlouvy. A taky vůbec nerozumím tomu, proč je potřeba tyhle disclaimery psát a jestli to má nějakou právní účinnost :) Berte to prostě tak, jako kdybych vám tohle povídala, kdybyste se mě na to zeptali někde v hospodě u piva.

Netvrdím, že to, co tu popisuji, je jediná možná strategie. Netvrdím dokonce ani to, že je to ta nejlepší. Určitě ale je nejjednodušší a přitom poskytuje dobrou naději na dobré výnosy.

Než začnete


Pokud máte dluh (s výjimkou hypotéky a asi i leasingu), splaťte nejdřív ten. Vytvořte si rezervu a tu držte na spořícím účtu. Měla by pokrýt jeden měsíc života, lépe tři. Mějte banku, kde vám na to dají alespoň 1% úrok.

Jak na to


Založte si účet na https://www.degiro.cz/. Vyčleňte si peníze, ideálně stejnou částku každý měsíc. Pošlete je na Degiro a kupte za ně Schwab U.S. Broad Market ETF, který se obchoduje pod symbolem SCHB. Nesnažte se vyčíhnout nejnižší cenu, kupujte hned. Neprodávejte. Opakujte.

Mimochodem, velmi podobnou strategii doporučuje pro drobné investory i Buffett. Pokud vám nestačí odvolání se na autoritu, věnuji zbytek článku tomu, proč si myslím, že je to dobrý nápad.

Co je to Schwab U.S. Broad Market ETF?


Schwab U.S. Broad Market ETF (SCHB) je ETF (Exchange Traded Fund) neboli fond obchodovaný na burze. Existuje jich mnoho, tento nakupuje akcie všech veřejně obchodovatelných společností v Americe. Pokud si ho koupíte, kupujete si vlastně miniaturní podíly firem. Cena vašeho podílu bude klesat i stoupat spolu s jejich cenami a budete dostávat dividendy. Ty neprojíte, ale v dalším měsíci za ně dokoupíte další podíly.
ETF, které takhle fungují je více, tento jsem vybrala, protože má suverénně nejlevnější poplatky za správu (0.03%). Navíc je jeden podíl relativně levný oproti ostatním. V době psaní článku to vychází cca na 1450 korun.

Aha, takže podílové fondy?


NE. To, co se u nás prodává pod pojmem podílové fondy, je většinou drahá a nefunkční věc. V typickém podílovém fondu sedí lidi a snaží se obchodovat s penězi klientů. V naprosté většině případů vydělají méně než automatické indexové fondy. Navíc si za to berou obří poplatky. Časté jsou 2 % ročně za správu, obvykle i nějaké procento vstupních poplatků. SCHB, jak už jsem zmínila má náklad 0.03 % ročně a žádné vstupní poplatky.
Pokud máte peníze v podílových fondech, běžte se podívat, jaké mají poplatky. Zvažte, zda peníze nepřesunout jinam.

Proč vůbec investovat do akcií?



Akcie mají strašnou pověst. Vždycky se spolu s nimi skloňuje risk. Riskantní je vsadit na jednu akcii. Složité je porazit trh. To, co já vám doporučuji, je nesnažit se ani o jedno. Naopak, doporučuji se svézt spolu s trhem. Pokud vydržíte investovat a neprodávat několik let, třeba pět a víc, budou i akcie poměrně bezpečnou investicí.
zdroj http://www.multpl.com/s-p-500-historical-prices

Tohle je graf S&P 500 za celou dobu své existence, tj 145 let. SCHB tak dlouho neexistuje, složením se od S&P 500 lehce liší, ale pro potřeby tohoto články jsou vývoje jejich cen dostatečně podobné. Budu se proto na S&P 500 odvolávat.
Během této doby vydělal každý rok průměrně  9 % (počítáme-li s reinvestováním dividend). Pokud to očistíme o inflaci, je to něco pod 7 %. (Pro srovnání, současný výnos vašeho spořícího účtu očištěný o inflaci by byl v záporu.) Tahle čísla zahrnují všechny ty slavné krize a propady. Trh to vždycky nakonec vybere a pokračuje vzhůru. Stačí prostě nepanikařit a dál investovat. Spočítejte si sami výnosy pro různá období.

Proč investovat pravidelně stejnou částku


Tohle je jedno z kouzel. Pokud budete každý měsíc investovat stejnou částku, nejen že přežijete propady v ceně, ale dokonce na nich vyděláte! Když bude cena zrovna níž, koupíte za stejnou částku víc. Naopak, když bude trh drahý, koupíte automaticky míň. Získáte tak výhodnou průměrnou nákupní cenu. V některých případech tak můžete získat ještě větší výnos, než když jen vložíte peníze a necháte je být.



Vlevo vidíte vývoj ceny S&P 500 od roku 2000. První propad je prasknutí “internetové bubliny”, ten druhý je finanční krize, co začala 2007. Vpravo vidíte, jak by narůstalo vaše jmění, kdybyste každý měsíc investovali 1000 korun. Zaplatili byste 206 000, vaše jmění by bylo 434 000, průměrný roční výnos 8 %. Přitom hodnota S&P 500 během té doby stoupala průměrně “jen” o 5 % ročně.
Kalkulačka pro ty, co si to chtějí ověřit.

Proč Degiro?


Degiro je broker, přes kterého můžete nakupovat cenné papíry. Vybrala jsem ho do doporučení, protože má s velkým odstupem nejnižší poplatky od ostatních brokerů. Navíc nemá žádné požadavky na minimální investici. Tady je srovnání. U vybraných ETF, jako například SCHB, navíc Degiro momentálně odpouští poplatek za nákup.

Co když chcete investovat jen malé částky?


Chápu, že i 1500 měsíčně může být pro někoho moc. Jeden podíl momentálně stojí cca 1500 korun. I kdybyste měli uspořit každý měsíc jen pětistovku a koupit si jeden podíl za čtvrt roku, stojí to za to. Nepřeskočte ale tu část o které píšu na začátku, tedy vytvoření rezervy pro případ nepředvídatelné situace.

Nesnažte se být chytřejší než trh


Pokud vás tohle téma zaujme a budete o tom dál číst, pravděpodobně narazíte na mnoho rad a strategií. Mnoho z nich je motivováno snahou brokerů přimět vás obchodovat častěji a zaplatit víc na poplatcích, nebo snahou novinářů přinášet pořád nějaké zásadní zprávy. Pokud si nechcete z investování udělat hobby, budou vám akorát odvádět pozornost a znejisťovat vás. Doporučuji si jich prostě vůbec nevšímat a číst jen ověřené zdroje.

Daně


Kapitálový výnos (neboli to, že prodáte dráž než jste koupili) je osvobozen od daně, pokud daný papír držíte déle než tři roky, nebo pokud váš příjem nepřesáhne sto tisíc korun za rok. Dividendy se bohužel musí danit, a to i když je reinvestujete. Sazba je 15 %. (Stejně se btw daní i úrok na spořících účtech.) Je potřeba to napsat do daňového přiznání, broker by vám měl připravit podklady.

Morální pohled


Někteří lidé mají problém s tím, že by vydělávali bez práce, že je to možná nějaké vykořisťování, že jsou to peníze “z ničeho”. To, co tady popisuji, je vlastně nákup malinkatých podílů hodně firem naráz a inkasování podílu na jejich zisku. Ty peníze se berou tam, kde ta firma slouží svým zákazníkům a oni jí za to rádi dávají peníze. Na pohybu cen se podílejí i investoři, kteří chtějí nakupovat a prodávat stejně tak jako vy. Z morálního hlediska není rozdíl mezi procentem z akcií a procentem na spořícím účtu.

Závěrem


Pokud chcete více informací a širší výklad, doporučuji tuhle sérii. Pokud je vám tu cokoli nejasné, napište mi. Vysvětlím a případně doupravím. Pokud máte pocit, že tu mám nějakou chybu, ozvěte se. Opravím a budu mít radost, že je tento mininávod o něco lepší.

15 komentářů:

  1. Myslím, že by bylo dobré tu připomenout, že je to investování vázané na americký dolar. A ten - až přestane ČNB s intervencemi, asi také zlevní. Když si vzpomenu, že dolar byl v roce 2011 za 17 Kč a kde je dnes, tak investor do amerických akcií či fondů musí počítat, že dolar může i klesnout, tím pádem jeho výdělek v CZK se sníží, ale samozřejmě i naopak - když posílí koruna, o to víc vydělá. Takže je potřeba nejen sledovat ten indexový graf, ale i graf dolar/koruna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu. Ja ocekavam ze koruna do konce roku trochu posili, a sama si jeste nejsem jista jestli se svymi uspory cekat az na potom, nebo je tam hodit hned a doufat.
      Ale prijde mi, ze zacit ted s pravidelnymi investicemi malych castek je dobry napad. Taky predpokladam, ze lidi, pro ktere je ta myslenka nova muze byt prvni krok budovani toho emergency fondu, a na to sila koruny nema vliv.

      Vymazat
    2. Pěkný článek, dík! Pokud to ale "drobný investor" jako já chce brát jako dlouhodobé spoření, tak to kurzové riziko může být celkem nepříjemné, ne? Leda bych důchod plánoval na Floridě?:-) Dá se proti tomu riziku nějak jednoduše zajistit? Jiným produktem nebo způsobem nakupování/prodávání těch ETF?

      Vymazat
    3. Jednoduse ne. Slozite si muzes poridit menovy forward. Ale na to bys mel vedet co delas. A taky, pokud se bavime o soucasnosti, tak jsou dost drahe, prave proto ze trh ocekava posileni.

      Vymazat
    4. No právě, to není pro běžného smrtelníka. Strategie, kterou popisuješ, ale má být asi koncipována pro takového smrtelníka, pro dlouhodobé (>10 let) spoření, spíš než investování za účelem dosahování nějakých významných zisků, jestli jsem to pochopil dobře? Já hledám třeba něco jako komplement k penzijku nebo spoření na školné pro děti. Co pak ale s tím kurzovým rizikem? Napadá mě něco jako ten zprůměrňovací efekt při prodávání, tedy postupně nakupovat a po nějaké době to začít postupně prodávat a nakupovat nějaký konzervativnější produkt v CZK?

      Vymazat
    5. Nedoporucovala bych tenhle zpusob investovani jako sporeni "na neco". Tohle je spis pro lidi, kteri si muzou dovolit investovat na neurcito, maximalne tak na duchod. (btw jaky mas poplatky a vynosy na penzijku? jen tak pro zajimaovst a porovnani)

      S kurzovym rizikem je imho schudne ho proste ignorovat. Mozna ted pockat par mesicu nez bys tam hodil nasporenej milion, ale az se uklidni voda po intervencich, tak by to snad nemuselo mit nejake zasadni pohyby.

      A jinak ano, vystup je potreba naplanovat mozna pecliveji nez vystup. Nekdo treba doporucuje prevadet postupne cast z akcii do bondu...

      Vymazat
  2. Kapitálový výnos není daněný ani když prodáte v roce cenné papíry za méně než 100 000 Kč.

    Zmínit by se také mohlo, že když stát (Kalousek) prodlužoval časový test z půl na 3 roky, tak zároveň sliboval, že se přestanou danit dividendy. A samozřejmě se prodloužil test a dividendy se daní dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky za doplneni, dopsala jsem to tam.

      Babis taky nekde o zruseni dane z dividend mluvil, muzeme jen doufat...

      Vymazat
  3. Trochu upřesnění - didendy přes degiro se daní v Holandsku, takže 35% (viz https://www.degiro.cz/poplatky/).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To plati pouze pro ceske dividendy, ne?

      Vymazat
    2. Záleží to na zemi (resp. kombinaci zemí emitenta, správce a držitele). Americké by měly být v těch 15%, německé se zase vždycky zdaní v Německu 26,375%, zbytek jsem zatím nehledal, ale rozhodně se nedá obecně počítat s 15% :-).

      Vymazat
    3. Technická: dividendy se sice daní, ale současně AFAIK platí i smlouvy o zamezení dvojího zdanění, takže např. US dividendy s jednou sraženou daní v USA se u nás pak dají započíst už jako zdaněné (pokud o obojího platí 15 %).

      Vymazat
    4. Taky mi prijde ze se dani v zemi kde mate burzu [a mozna jak uvadite i podle toho odkud je "cenny" :) papir]. Hint pro muj pocit je ze by to mohlo byt obdobne jako zisk z BTC zde: https://support.coinbase.com/customer/en/portal/articles/1496488-taxes-faq. Zda se ze v tom je trosku hokej Fro puvodne danila v CR, v diskuzi rikate(/me) ze se dani asi v zemi podle emitenta/spravce. Je nekde nejaky vic ofiko zdroj jak se teda sakra dani? A kdyz si chci jen hrat a posilat ~1.5Kczk mesicne. To je 18K rocne. Dividenda muze byt kolik 1%? Takze mi daji bratru 180 czk. Wow... To si budu muset kvuli 180 czk platit danoveho poradce aby mi udelal dane v US nebo holandsku? Budu vdecny za jakekoliv info...

      Vymazat
    5. Dividenda je trochu vic nez 1%, ale z te castky zaplatis jen 15%. To ti broker sam od sebe strhne. Ty v danovem priznani jen dolozis ze to bylo strhnuto (vypisem od brokera). Nemelo by to byt slozite. (ja to ted budu delat taky poprve.)

      Existuji i ETF ktere zadne dividendy nevyplaceji, a rovnou je reinvestuji. Ty by se mozna vykazoval nemusely, ale nejsem si jista

      Vymazat